Banen

Radiodiagnostisch laborant

Tijdelijk gesloten

Radiodiagnostisch laborant

Medisch Spectrum Twente Enschede

Wat is vereist?

  • MBRT-diploma of bevoegd radiodiagnostisch laborant met stralingsniveau 4a
  • Sociale, maar klinische en kritische blik
  • Technisch inzicht; met specialistische apparatuur kunnen werken
  • Goede beheersing Nederlandse taal, bij voorkeur ook Engels of Duits
  • Aanpassingsvermogen en empathisch

Wat krijg je?

  • €2.759 - €3.468 bruto p/m, afhankelijk van kennis en ervaring (CAO Ziekenhuizen FWG 50)
  • 8,33% eindejaarsuitkering + 8,33% vakantietoeslag
  • 36-urige werkweek
  • 144 vakantie-uren op jaarbasis (bij 36 uur) + 57 PLB-uren
  • Veel verdiepings- en verbredingsmogelijkheden
  • Toegang tot het platform GoodHabitz
  • Fietsbeloning, bedrijfsfitness en MKA

Wat doe je?

  • 80% Ongeplande beeldvormende onderzoeken uitvoeren
  • 10% Geplande beeldvormende onderzoeken uitvoeren
  • 5% E-learnings volgen
  • 5% Overige afdelingstaken oppakken

Deze vacature is gemaakt op basis van gesprekken met medewerkers in de functie. Zo krijg jij een realistisch beeld van de baan.

Stel direct een vraag

Tanja Mondria-Reinders

Recruitment en Arbeidsmarktcommunicatie

Vacature

Als radiodiagnostisch laborant (MBB'er: Medisch Beeldvormend en Bestralingsdeskundige) bij Medisch Spectrum Twente verricht je verschillende radiodiagnostische onderzoeken middels röntgenfoto's, MRI-scans en echografie om de inwendige delen van het lichaam in beeld te brengen.

Ruim 90 procent van de algemene radiologie is ongepland: patiënten komen gedurende de dag binnen na een doorverwijzing van bijvoorbeeld de afdeling Orthopedie of de huisarts. Tussendoor krijg je te maken met acute beeldvormende onderzoeken voor spoedsituaties. Uiteraard is er ook geplande zorg, zoals MRI's en echo’s, maar wel in mindere mate. 

Nadat je de beelden netjes afgewerkt hebt, zet je deze door naar de radioloog. Hij of zij intepreteert de beelden en koppelt hier acties aan, bijvoorbeeld een doorverwijzing naar de Gipskamer. Jij laat dit vervolgens aan de patiënt weten en aan zijn of haar doorverwijzer.

Op de afdeling Medische Beeldvorming werken circa 120 collega's, waaronder radiodiagnostisch laboranten, radiologen en secretaresses. De afdeling is opgesplitst in vier ruimtes: een ruimte voor huisartspatiënten, voor poliklinische patiënten,  voor spoedsituaties en voor patiënten die een operatie ondergaan of hebben gehad. Je werkt vaak op je eigen afdeling, maar het is ook mogelijk om onderzoeken te doen op andere afdelingen zoals de Spoedeisende Hulp, op de operatiekamers of op de Intensive Care. Tijdens je dienst sta je een dag(deel) op één ruimte, waardoor elke dienst anders is.

Je kunt een dagdienst of avonddienst draaien. Als er geen patiënten zijn, kun je e-learnings volgen of afdelingstaken oppakken, zoals gebruikte apparatuur schoonmaken. Ook kun je je aanmelden voor interventie-assistentie: dit doe je samen met de interventielaborant en de arts.

Als je het leuk vindt om je aan te passen aan patiënten(situaties) om een goede foto of scan te maken, en je het uitdagend vindt om met technisch ingewikkelde en zeer specifieke apparatuur te werken, dan is dit een baan voor jou.

Werkweek

Radiodiagnostisch laborant
Daan Kaldenbach

Tijdens een leuke dienst verlopen alle beeldvormende onderzoeken soepel en kunnen patiënten snel geholpen worden. Ik ben bezig met zowel spoedsituaties als ingewikkelde operaties, wat mijn dienst uitdagend en afwisselend maakt.

Tijdens een mindere dienst hoeven er weinig patiënten beeldvormende onderzoeken te ondergaan, waardoor mijn dienst rustiger is. Hierdoor heb ik tijd voor e-learnings, maar het liefst help ik patiënten.

    • Koffie
    • Koffie
    • Assisteren op OK
    • Ongeplande beeldvormende onderzoeken: orthopediepatiënten
    • Ongeplande beeldvormende onderzoeken: orthopediepatiënten
    • Ongeplande beeldvormende onderzoeken: patiënten via huisarts
    • Ongeplande beelvormende onderzoeken: patiënten via huisarts
    • Vrije dag
    • Avondeten
    • Onderzoeksmedicatie aanvullen
    • Spoedsituatie patiënt afhandelen
    • Overleg radioloog
    • Ongeplande beeldvormende onderzoeken: orthopediepatiënten
    • Ongeplande beeldvormende onderzoeken: orthopediepatiënten

Voorbeeld uit de praktijk

Een patiënt moet met spoed behandeld worden, maar de aanvraag van de spoedeisende hulp voor een beeldvormend onderzoek staat nog niet in het systeem. Wat doe je?

Zodra de patiënt de ruimte binnenkomt, ga je direct foto's en scans maken. Je maakt een fictief nummer aan in het systeem en koppelt hier later de nog onbekende patiëntgegevens aan. In deze situatie moet je afwijken van het protocol voor medische beeldvorming. Er moeten altijd minimaal twee foto's, scans of opnames gemaakt worden, maar deze patiënt zit strak ingesnoerd vanwege mogelijk nek- of rugletsel. Hierdoor kun je de patiënt natuurlijk niet draaien. Het is belangrijk dat je rustig blijft, kalmte uitstraalt en je je inleeft in de patiënt, aangezien diegene veel pijn heeft.

Je overlegt met collega's van de trauma-afdeling over wat zij het liefst op beeld willen zien en probeert dit zo goed mogelijk vast te leggen. In dit geval moeten jullie genoegen nemen met één opname die kwalitatief niet hoogstaand is, omdat de opname snel gemaakt moet worden. Zodra de opname is gemaakt, nemen collega's van de trauma-afdeling de patiënt weer over. Jij belt ondertussen de radioloog en vraagt of hij/zij onmiddelijk de opname kan interpreteren, en dit weer door kan geven aan de trauma-afdeling.

Groeipad

Als Radiodiagnostisch Laborant (MBB'er) studeer je af op de drie gebieden: Radiotherapie, Radiologie en Nucleaire Geneeskunde. In het MST vallen Radiologie en Nucleaire Geneeskunde onder de medische beeldvorming; Radiotherapie valt daarbuiten. Wel krijg je de mogelijkheid - mits je de opleiding MBRT hebt gevolgd - om over te stappen naar Radiotherapie als daar een vacature is.

Functie richting nucleaire geneeskunde
Functie richting radiotherapie
Radioloog
Specialistische functie binnen algemene radiologie

Werken bij Medisch Spectrum Twente

Medisch Spectrum Twente (MST) is een van de grootste topklinische opleidingsziekenhuizen van Nederland, inclusief traumacentrum met regionale traumafunctie. Ook is MST voorzitter van het ROAZ (Regionaal Overleg Acute Zorg) in Twente: ROAZ zorgt ervoor dat acute zorg in de regio verbeterd wordt.

Naast het ziekenhuis in Enschede, zijn patiënten welkom in de buitenpoliklinieken in Oldenzaal en Haaksbergen. Op deze manier is goede zorg altijd dichtbij. Het zorgaanbod wordt in overleg met de patiënt en andere zorgaanbieders bepaald, zodat de zorg optimaal aansluit bij de behoeftes van de patiënt.

MST is een STZ-ziekenhuis en lid van Santeon Groep. Kwaliteit is prioriteit en daarom in alle zorgprocessen verankerd. MST gaat voor innovatie en wil via onderwijs, opleiding en wetenschap de zorg elke dag beter maken, met als doel dat alles in één keer goed gaat.

  • Locaties in Enschede, Haaksbergen en Oldenzaal
  • Actief in Nederland
  • 3590 medewerkers
  • 79% / 21%
  • Gem. leeftijd 43 jaar

Collega's

Foto van medewerker Daan Kaldenbach
Foto van medewerker Ivo ten Thije
Foto van medewerker Mieke Mannak
Foto van medewerker Manon

Daan Kaldenbach - Medisch beeldvormend en bestralings deskundige op de afdeling Medische Beeldvorming

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
In mijn geval de mogelijkheid om de opleiding duaal te kunnen doen. Tevens werkte een vriendin van mij in dit werkveld en zij heeft mij enthousiast gemaakt.

Wat heb je gestudeerd?
De opleiding MBRT (Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken) aan de Hanze hogeschool in Groningen.

Wat doe je in je vrije tijd?
Sporten (tennis en bootcamp), borrelen met vrienden en vooral leuke dingen doen met vrienden/familie.

Ivo ten Thije - IC-verpleegkundige, Intensive Care

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Tijdens mijn opleiding HBO-V ben ik als duaal-student binnen het MST begonnen. Dit topklinische ziekenhuis biedt specialistische zorg en dat maakt het werken en leren zo veelzijdig en verfrissend. De mogelijkheden om me verder te ontwikkelen zijn zeer divers, waardoor er altijd een nieuwe uitdaging te vinden is!

Wat was je vorige baan?
Verpleegkundige Cardiologie en Cardiothoracale Chirurgie.

Wat doe je in je vrije tijd?
Reizen, sporten en evenementen bezoeken.

Mieke Mannak - Afdelingsmanager polikliniek Neurocentrum & KNF

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
MST is in de regio Twente een van de mooiste en meest ambitieuze werkgevers. Door de Corona-crisis ben ik breder gaan kijken naar werkgevers waar ik me kan inzetten voor de samenleving en mijn leidinggevende ambities waar kan maken. Zo ben ik bij MST terechtgekomen.

Wat was je vorige baan?
Technisch Innovatie Manager Grolsch.

Wat doe je in je vrije tijd?
Leuke dingen doen met mijn 2 jonge kindjes en vriend, op pad met vriendinnen, kinderkleding naaien en sporten.

Manon - Medisch secretaresse, polikliniek oncologie/hematologie

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
MST is een mooie organisatie om voor te werken. Tevens biedt MST veel mogelijkheden om jezelf verder te kunnen ontwikkelen. De zorg voor de patiënt staat nooit stil.

Wat was je vorige baan?
Toeristisch Medewerker Reisbureau.

Wat doe je in je vrije tijd?
Lezen , wandelen en uiteten.

Sollicitatieproces

Reageren op vacature + beoordeling door selectiecommissie
± 5 dagen na sluiting vacature
Uitnodiging voor gesprek
Gesprek met teammanager, HR-collega en collega van de werkvloer
Arbeidsvoorwaardengesprek met HR-consulent
± Binnen 2 weken
Start baan met introductiebijeenkomst

Interessante baan?

Terug naar boven