Toezichthouder
de NZa Utrecht
Wat is vereist?
- HBO/WO werk- en denkniveau
- Toezichtsvraagstukken kunnen signaleren, analyseren, begrijpen en oplossen
- Minimaal 1 jaar werkervaring
- Goede beheersing Nederlandse taal, zowel mondeling als schriftelijk
- Affiniteit met de zorg; analytisch, onderzoekend en communicatief ingesteld
Wat krijg je?
- €2.900 - €5.700 bruto p/m, afhankelijk van schaal en ervaring, o.b.v 36 uur
- Eindejaarsuitkering
- 32 tot 36-urige werkweek
- 166 vakantie-uren
- Opleidings- en trainingsmogelijkheden
- Smartphone en laptop van de zaak
Wat doe je?
- 10% Extern overleg
- 30% Intern projectoverleg
- 20% Beleidsstukken schrijven
- 30% Informatie zoeken en analyseren voor onderzoek
- 10% Toezichtafspraak
Deze vacature is gemaakt op basis van gesprekken met medewerkers in de functie. Zo krijg jij een realistisch beeld van de baan.
Stel direct een vraag
Kim Hooijmans
Recruiter
Vacature
Als Toezichthouder bij de NZa ben je verantwoordelijk voor het controleren van de bedrijfsvoering en het bestuur van zorgaanbieders. Je onderzoekt de professionaliteit en het functioneren van deze organisaties, om zo na te gaan of er wel of niet sprake is van een gezond beleid op het gebied van zorg. Je analyseert in teamverband de onderzoeksresultaten, beslist over vervolgstappen en voert deze vervolgens ook uit.
Je werkt in teamverband aan meerdere projecten tegelijkertijd. Binnen zo'n project werk je samen met externe en interne partijen. Jullie onderzoeken signalen die de NZa ontvangt over grensoverschrijdend gedrag van zorgaanbieders. De precieze indeling en rolverdeling van de projecten wisselt, al zijn er partijen, zoals de IGJ en VWS, waar je regelmatig mee samenwerkt. Soms ben je zelf projectleider, en soms neemt een teamgenoot deze taak op zich.
Om de situatie bij een zorgaanbieder in kaart te brengen, doe je uitgebreid onderzoek. De invulling daarvan verschilt. Je verzamelt en bestudeert gegevens en data, interviewt betrokken partijen en brengt toezichtbezoeken. Hieruit wordt duidelijk of zorgaanbieders inderdaad verkeerd hebben gehandeld. Samen met je projectteam overleg je welke vervolgstappen nodig zijn en verwerk je jullie keuzes en bevindingen in beleidsstukken.
Het is belangrijk dat je de zorgaanbieder een kans geeft om eerst zelf een verandering door te voeren. Hiervoor ga je bijvoorbeeld samen in gesprek, of lever je bruikbare informatie aan. Als dit niet voldoende is, kan het zijn dat er aanvullende stappen nodig zijn.
Als Toezichthouder zal je je ook bezighouden met nieuwe taken die de afdeling binnenkort krijgt aangedragen. Deze zullen onder andere te maken hebben met IMV-data en de meld- en vergunningsplicht.
Als je veel affiniteit hebt met de zorg en het belangrijk vindt om vanuit het maatschappelijk belang te handelen, en je vindt het uitdagend om veel bezig te zijn met overleg en onderzoek, dan is dit een baan voor jou.
Werkweek
Natascha Binda
Op een leuke dag ben ik bezig met verschillende taken tegelijkertijd, wat zorgt voor afwisseling. Ik werk veel samen aan projecten van andere units en directies. De projecten waarin ik werk worden hierdoor vanuit verschillende perspectieven bekeken.
Op een mindere dag zijn er verschillende strakke deadlines voor de projecten waar ik aan werk. Het is een uitdaging om deze allemaal op tijd te halen.
- 08:00
- 09:00
- 10:00
- 11:00
- 12:00
- 13:00
- 14:00
- 15:00
- 16:00
- 17:00
- 18:00
-
- Lunch
- Overleg met CBG
- Informatierapporten over wijkverpleging lezen
- Projectoverleg over ziekenhuis
- Advies uitbrengen aan grensoverschrijdende zorgaanbieder
- Memo schrijven voor MT ziekenhuis
-
- Dagstart met Directie
- Lunch
- Informatierapporten lezen
- Overleg met IGJ
- Projectoverleg over tandartspraktijk
- Overleg met VWS
- Informatieverzoeken doen
- Beleidsstukken schrijven voor zorgaanbieder
-
- Lunch
- Toezichtafspraak met interne toezichthouder zorgverlening
- Projectoverleg over wijkverpleging
- Informatierapporten over tandartspraktijk lezen
- Werkprocedure over IMV-data schrijven
- Overleg met College ter Beoordeling van Geneesmiddelen
-
- Lunch
- Overleg met Zorgverzekeraars Nederland
- Projectoverleg over ziekenhuis
- Advies uitbrengen aan grensoverschrijdende zorgaanbieder
- Brochure over meld- en vergunningsplicht opstellen
- Beleidsstukken schrijven voor zorgaanbieder
-
- Vrije dag
Voorbeeld uit de praktijk
Groeipad
De wereld rond de NZa verandert continu. Dit brengt niet alleen uitdagingen met zich mee voor de organisatie, maar ook voor jou als medewerker. Jezelf ontwikkelen om zowel inhoudelijk bij te blijven op jouw vakgebied maar ook om persoonlijk vlak te groeien vindt de NZa dan ook erg belangrijk. De NZa heeft een groot aanbod aan interne en externe opleidingen via een eigen NZa Academie, maar ontwikkelen is natuurlijk maatwerk. Daarom bepaal je samen met jouw leidinggevende hoe jouw carrièrepad bij de NZa eruit ziet.
Werken bij de NZa
Bij de NZa werk je elke dag aan goede en betaalbare zorg voor de ruim 17 miljoen verzekerden, patiënten en cliënten in Nederland. We bepalen welke zorg aanbieders in rekening mogen brengen en wat deze zorg (maximaal) mag kosten. Ook controleren we of zorgaanbieders en zorgverzekeraars zich aan de wetten en regels houden. Er zijn volop uitdagingen en er is ruimte voor ontwikkeling. De paden in het werk staan niet vast.
Ongeacht wie je bent, hoe je er uit ziet, van wie je houdt of waar je vandaan komt, je kunt jouw plek vinden bij de NZa. We streven naar een inclusieve cultuur met alle ruimte voor een diversiteit in mensen en denken waarbij al onze collega’s volledig zichzelf kunnen zijn zodat ze elke dag de meest kleurrijke versie van zichzelf meebrengen naar het werk.
- Hoofdkantoor in Utrecht
- Gem. leeftijd 40 jaar
- 480 werknemers in Nederland