Banen

Toezichthouder accountantsorganisaties (RA)

Solliciteer nu

Toezichthouder accountantsorganisaties (RA)

de AFM Amsterdam

Solliciteer nu

Wat is vereist?

  • Afgeronde RA-opleiding
  • Minimaal 4 jaar ervaring met financial auditing
  • Je toont initiatief, probeert jezelf continu te verbeteren en behaalt resultaten in uitdagende omstandigheden
  • Uitstekende beheersing van de Nederlandse taal
  • Nieuwsgierig, zorgvuldig, doortastend, analytisch, autonoom en verbindend

Wat krijg je?

  • Je start met een jaarcontract met uitzicht op een vast dienstverband
  • Een bruto jaarsalaris van minimaal €70.000 - en maximaal €100.000 op basis van een 36-urige werkweek (inclusief 13e maand en vakantiegeld). De uiteindelijke inschaling is onder meer afhankelijk van je kennis en ervaring
  • 199,5 vakantie-uren per kalenderjaar (boven op je standaard wekelijkse roostervrije dag)
  • Een laptop en een smartphone
  • Uitgebreide trainings- en opleidingsmogelijkheden om jezelf zowel vakinhoudelijk als persoonlijk te blijven ontwikkelen
  • Toegang tot OpenUp; een online platform dat jouw mentale gezondheid en dat van je gezin helpt versterken
  • Een volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer op basis van 2e klas
  • Een bijdrage voor een abonnement bij een sportschool
  • Aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een fiets – en deviceregeling en een vergoeding voor de inrichting van je thuiswerkplek

Wat doe je?

  • 40% Onderzoek doen
  • 20% Beïnvloedingsmaatregelen voorbereiden en uitvoeren, bijvoorbeeld gesprekken met accountantsorganisaties
  • 20% Intern overleg
  • 10% Projectwerkzaamheden
  • 10% Overig

Deze vacature is gemaakt op basis van gesprekken met medewerkers in de functie. Zo krijg jij een realistisch beeld van de baan.

Stel direct een vraag

Vacature

Als toezichthouder accountantsorganisaties (RA) ben je verantwoordelijk voor het signaleren, analyseren en mitigeren van risico’s bij accountantskantoren. Daarmee zorg je ervoor dat het maatschappelijk verkeer, zoals financiers, klanten, medewerkers en de maatschappij als geheel, gerechtvaardigd kunnen vertrouwen op de volledigheid en juistheid van de wettelijke controles die deze organisaties uitvoeren.

Risico’s signaleren doe je op verschillende manieren. Dat gebeurt bijvoorbeeld op basis van data die wij verkrijgen van accountantsorganisaties, meldingen die accountantskantoren bij de AFM doen en eigen ervaringen van onze toezichthouders. Hierbij ben je niet alleen verantwoordelijk voor de inhoudelijke beoordeling van de signalen en de ontvangen data, maar draag je ook bij aan efficiënte organisatie van de relevante processen, zoals bijvoorbeeld data collectie.

Afhankelijk van de ernst van een risico, kun je besluiten om het risico nader te analyseren in de vorm van bijvoorbeeld een onderzoek. Dit kan bijvoorbeeld een incidentonderzoek zijn als je indicaties hebt van een overtreding. Daarbij werk je nauw samen met collega’s van de juridische afdeling. Naast analyse-werkzaamheden, doen onderzoeken ook een beroep op jouw organiserende en samenwerkingskwaliteiten.

Ook voert de AFM thema-onderzoeken uit bij meerdere accountantsorganisaties om risico’s te signaleren en beter te begrijpen. Denk bijvoorbeeld aan onderzoeken rondom het thema fraude, of het onderzoek dat de AFM recent heeft gedaan naar de kwaliteitswaarborg OKB. Je bezoekt dan meerdere accountantsorganisaties om te beoordelen of zij hun werk hebben gedaan conform de geldende wet- en regelgeving.

Vervolgens is ons doel om de gesignaleerde en in onderzoek geanalyseerde risico’s te mitigeren. Dit kan op verschillende manieren en een belangrijke verantwoordelijkheid van je rol als toezichthouder is dan ook om te bepalen op welke wijze je ongewenst gedrag op de meest effectieve manier ten positieve kunt beïnvloeden. Hiervoor kun je bijvoorbeeld in contact te treden met instellingen om op informele wijze kantoren te bewegen tot verbetering of verandering. Denk bijvoorbeeld aan het geven van een presentatie of een ronde tafels. Of een één op één gesprek voeren met een accountantsorganisatie. Je werkt hierbij samen met collega’s van andere afdelingen, zoals de gedrag- en cultuurexperts binnen de AFM.

Afhankelijk van de uitkomsten van een onderzoek kan het nodig zijn om over te gaan tot handhaving. Denk bijvoorbeeld aan een waarschuwing of een boete. Hierbij werk je samen met onze juristen, en ook met de collega’s van onze handhavingseenheid. Het zorgvuldig formuleren van je bevindingen is hierbij belangrijk.

Mocht je vragen hebben over de inhoud van de functie, neem dan gerust contact op met Sietze de Leeuw (Manager Kwaliteit Accountantscontrole & Verslaggeving) via 06 15 95 65 39 of via sietze.de.leeuw@afm.nl.

Als je een veelzijdige en uitdagende baan zoekt binnen je vakgebied als RA en je naar kwaliteit streeft, zowel bij accountantsorganisaties als bij je eigen werkzaamheden, dan is dit de baan voor jou.

Werkweek

Senior toezichthouder Kwaliteit Accountantscontrole & Verslaggeving
Mathijn Bouwman

Op een succesvolle dag zie ik dat een accountantsorganisatie aan de slag is gegaan met kwaliteitsverbetering. Ook heb ik een interessant inhoudelijk overleg met collega’s waarin we elkaar inspireren en aanscherpen.

Tijdens een minder succesvolle dag wordt de publicatie van een artikel waaraan ik heb gewerkt, uitgesteld. Er moeten nog een paar reviewslagen overheen, wat extra tijd kost.

  • 08:00
  • 09:00
  • 10:00
  • 11:00
  • 12:00
  • 13:00
  • 14:00
  • 15:00
  • 16:00
  • 17:00
  • 18:00

Voorbeeld uit de praktijk

Een accountantsorganisatie komt niet goed uit een onderzoek naar kwaliteit. Hoe ga je te werk?

Je plant reflectiegesprekken in om duidelijk aan te geven welke observaties en bevindingen de AFM heeft. Op basis van feiten leg je uit waarom de kwaliteitswaarborgen anders of beter ingericht moet worden. Voorafgaand aan deze gesprekken overleg je vaak met collega's van Juridische Zaken om de wettelijke grondslagen hiervoor duidelijk op papier te krijgen. Ook maak je samen met collega's een inschatting over hoe je de organisatie het beste kunt beïnvloeden om verbeteringen door te voeren. Het is lastig te voorspellen hoe deze gesprekken verlopen, aangezien accountantsorganisaties het niet altijd fijn vinden om te horen dat de wettelijke controles niet goed uitgevoerd zijn of dat het kwaliteitssysteem niet op orde is. De uitkomsten van het onderzoek zijn belangrijk voor hen; dit heeft impact op de organisatie. Jouw verbindende en open houding helpt om de acceptatie te vergroten. De accountantsorganisatie dient vervolgens - op basis van wettelijke eisen - tekortkomingen in het stelsel en wettelijke controles te herstellen en de oorzaken hiervan in beeld te brengen. Jouw nieuwsgierige blik helpt ons meer begrip van de deze oorzaken te verkrijgen. Ook kan de AFM in haar beïnvloeding handhaving inzetten.

Groeipad

Als het om de ontwikkeling van jouw talenten gaat, heb je zelf het roer in handen. Iedere medewerker bij de AFM is uniek en daarom werkt alleen een individuele aanpak. Je manager denkt met je mee over jouw doorgroeimogelijkheden.

Junior Toezichthouder
Toezichthouder
Senior toezichthouder

Werken bij de AFM

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten. De organisatie is gedragstoezichthouder van de gehele financiële marktsector. Iedere collega is gedreven om een substantiële bijdrage te leveren aan het verbeteren van de financiële sector. De AFM signaleert elk jaar de belangrijkste trends en bijbehorende risico’s die de financiële markten gaan beïnvloeden, om daarna haar toezichtagenda verder te kunnen ontwikkelen. Hier lees je meer over in 'Trendzicht'.

Als maatschappelijke organisatie wil de AFM een afspiegeling zijn van de samenleving en een werkgever waar iedereen zichzelf kan zijn en geaccepteerd wordt. Dit vanuit een gevarieerd team qua ervaring, achtergrond en expertise met de gemeenschappelijke motivatie om de taak van de AFM zo goed mogelijk uit te voeren. De AFM erkent het talent en potentieel van iedere medewerker en benut dit ook. Deze denkwijze zorgt ervoor dat de AFM met een zo breed mogelijke blik de uitdagingen als gedragstoezichthouder elke dag opnieuw tegemoet kan treden.

Benieuwd naar alle vacatures bij de AFM? Klik hier voor een compleet en actueel overzicht.

  • Kantoor in Amsterdam
  • 47% / 53%
  • Mogelijkheid 2 dagen vanuit huis te werken
  • Ruim 800 werknemers

Collega's

Foto van medewerker Mathijn Bouwman

Mathijn Bouwman - Senior toezichthouder Kwaliteit Accountantscontrole & Verslaggeving

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Hiervoor werkte ik in de controlepraktijk bij een Big4 als manager. Het was een goede tijd, maar na negen jaar brak ook het moment aan om de comfortzone bij m’n eerste werkgever te verruilen voor een nieuwe uitdaging binnen de accountantswereld. Toen ik die keuze had gemaakt, viel mijn oog al snel op de vacature toezichthouder bij de AFM. De AFM sprak mij aan, omdat het naast vaktechniek ook om gedrag, cultuur en data gaat. Dit maakt allemaal onderdeel uit van ons toezicht.

Wat was je vorige baan?
Manager audit in de controlepraktijk.

Wat doe je in je vrije tijd?
Dingen ondernemen met de kinderen, lezen en lekker uiteten.

Sollicitatieproces

Solliciteren via de website
± Binnen 5 werkdagen
Reactie op je sollicitatie
± Binnen 1 week
Eerste gesprek
± Binnen 1 week
Tweede gesprek
± Binnen 2 werkdagen
Arbeidsvoorwaardengesprek i.c.m. aanbod

Interessante baan?

Solliciteer nu
Terug naar boven