Legal counsel duurzaamheid
de AFM Amsterdam
Wat is vereist?
- Afgeronde juridische masteropleiding (wo)
- Minimaal 4 jaar relevante werkervaring
- Kennis van de wetgeving rondom het thema duurzaamheid, bijvoorbeeld CSRD, ESRS en Wtfv
- Uitstekende beheersing van de Nederlandse taal, zowel in woord als geschrift
- Analytisch sterk en goed in teamverband kunnen werken
- Zorgvuldig, overtuigend en stevig karakter
Wat krijg je?
- Een bruto jaarsalaris van minimaal €65.000 en maximaal €92.000 op basis van een 36-urige werkweek (inclusief 13e maand en vakantiegeld). De uiteindelijke inschaling is onder meer afhankelijk van je kennis en ervaring
- 199,5 vakantie-uren per kalenderjaar (boven op je standaard wekelijkse roostervrije dag)
- Een laptop en een smartphone
- Uitgebreide trainings- en opleidingsmogelijkheden om jezelf zowel vakinhoudelijk als persoonlijk te blijven ontwikkelen
- Toegang tot OpenUp; een online platform dat jouw mentale gezondheid en dat van je gezin helpt versterken
- Een volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer op basis van 2e klas
- Een bijdrage voor een abonnement bij een sportschool
- Aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een fiets – en deviceregeling en een vergoeding voor de inrichting van je thuiswerkplek
Wat doe je?
- 50% Advies geven
- 30% Kennis opbouwen, kennis delen en administratie verwerken
- 20% Procedures uitvoeren
Deze vacature is gemaakt op basis van gesprekken met medewerkers in de functie. Zo krijg jij een realistisch beeld van de baan.
Vacature
Als Legal counsel duurzaamheid bij de AFM ben je de expert binnen de afdeling Juridische Zaken (JZ) op het gebied van duurzaamheid en aan dat onderwerp gerelateerde wetgeving. De transitie naar een duurzame samenleving is een van de belangrijkste uitdagingen in deze tijd. Duurzaamheid is dan ook een speerpunt van de AFM-strategie en een belangrijk thema in het toezicht, met name op de kapitaalmarkten en de accountantsorganisaties. Als Legal counsel duurzaamheid start je in het JZ team Kapitaalmarkten & Accountancy en adviseer je de Toezichthouders over nieuwe regelgeving. Daarnaast coördineer je de inbedding van juridische kennis en activiteiten rondom duurzaamheid binnen de afdeling JZ. Waarbij je breder inzetbaar bent dan dat; wanneer de situatie daar om vraagt zul je ook adviseren op het gebied van kapitaalmarkten, financiële verslaggeving of het toezicht op accountantsorganisaties.
Je bent verantwoordelijk voor het opstellen van juridische analyses, collega-toezichthouders adviseren en incidenteel processtukken schrijven. Je werkt zowel zelfstandig als samen met andere Juristen en collega-toezichthouders. Je wordt betrokken bij diverse juridische vraagstukken en gaat (mee)werken aan zowel langlopende projecten als ad hoc vragen. Soms heb je tijd om zaken grondig uit te zoeken, soms zijn doorlooptijden kort en moet er een deadline worden gehaald. Daarom vind je het leuk om verschillende dossiers te managen en hiertussen af te wisselen. Ook wordt van je verwacht dat je dossiers zelfstandig verder brengt, goed het overzicht houdt en onder druk kunt werken. Wel word je intensief begeleid, zodat jij als jurist kunt groeien en de kans krijgt om jezelf verder te ontwikkelen. Je gaat in gesprek met interne en externe stakeholders en bepaalt jouw rol als jurist in de desbetreffende context. Vaak speelt er meer dan in eerste instantie aan je wordt gevraagd, of is er meer aan de hand dan je signaleert. Je gaat op zoek naar de (achterliggende) oorzaak van het probleem door jezelf te verdiepen in zowel de juridische, maatschappelijke als economische problematiek. Samen met collega’s bekijk je welke oplossingen geschikt zijn. Uiteindelijk breng je zelfstandig advies uit en lever je een bijdrage aan een project of rapport. Regelmatige verdieping in jurisprudentie komt jouw adviezen ten goede. Bovendien kun je deze opgedane kennis delen met anderen door middel van het verzorgen van cursussen of colleges. Verder ben je betrokken bij juridische procedures waar de AFM als partij betrokken bij is; hiervoor werk je nauw samen met advocaten die de AFM bijstaan. Je draagt bij aan en beoordeelt processtukken van toezichthouders of advocaten. Hiervoor is een kritische blik noodzakelijk en je stelt jezelf altijd de vraag wat beter kan.
Je wordt onderdeel van de afdeling Juridische Zaken met vijftig collega's, verdeeld over vier teams: Kapitaalmarkten & Accountancy, Bestuurlijke Boetes & Juridische Bedrijfsvoering, Doorlopend Toezicht en Marktintegriteit & Markttoegang.
Als je het leuk vindt om jezelf op inhoudelijk en analytisch vlak te ontwikkelen en je het een uitdaging vindt om de juiste vragen te stellen en met een brede blik naar juridische zaken te kijken, dan is dit een baan voor jou.
Werkweek
Op een leuke werkdag heb je interessante meetings waarin je veel waardevolle input kan geven. Daarnaast kan je een paar uur aan een memo werken waarvoor je veel research moet doen.
Tijdens een minder leuke dag ben je bezig met administratieve taken, zoals dossiervorming. Ook is er een escalatie met een stakeholder, waardoor er een derde partij bij betrokken moet worden.
- 08:00
- 09:00
- 10:00
- 11:00
- 12:00
- 13:00
- 14:00
- 15:00
- 16:00
- 17:00
- 18:00
- 19:00
- 20:00
-
- Lunch
- Projectoverleg
- Aan processtuk werken
- Werken aan juridische adviezen
- Aan processtuk werken
- Zitting in rechtbank bijwonen
-
- Lunch
- Gastcollege geven
- Teamoverleg
- Inhoudelijk overleg met Jurist
- Aan juridische adviezen werken
- Aan juridische adviezen werken
- Overleg collega
-
- Lunch
- Jurisprudentie bijhouden
- Nieuwe dossiers aanmaken
- Contact stakeholder behouden
- Contact stakeholder uitvoeren
- Projectoverleg
- Aan juridische adviezen werken
- Juridisch adviseren
-
- Training geven interne afdeling
- Kennissessie CSRD
- Aan juridische adviezen werken
- Overleg collega
- Projectoverleg
- Lunch
- Overleg collega
- Aan een analyse werken
- Overleggen voorbereiden
-
- Projectoverleg
- Overleg advocaat, toezichthouder en jurist
- Vrije dag
- Vrije dag
Voorbeeld uit de praktijk
Groeipad
Je wordt intensief begeleid, zodat jij als jurist kunt groeien en de kans krijgt om jezelf verder te ontwikkelen. Begeleiding vindt zowel dagelijks op de werkvloer plaats als in regelmatige gesprekken met jouw manager. De AFM gelooft dat een voortdurende ontwikkeling van kennis en vaardigheden ervoor zorgt dat haar werknemers aan zichzelf kunnen werken; hiervan zullen zij profijt hebben tijdens hun verdere carrière. Zo heeft de AFM een eigen Toezichtacademie met veel uiteenlopende opleidingen en de eigen inhouse Grotiusopleiding Financieel Recht. Nadat je enkele jaren kennis en ervaring hebt opgedaan, wordt van je verwacht dat je deze opleiding gaat volgen.
Werken bij de AFM
De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten. De organisatie is gedragstoezichthouder van de gehele financiële marktsector. Iedere collega is gedreven om een substantiële bijdrage te leveren aan het verbeteren van de financiële sector. De AFM signaleert elk jaar de belangrijkste trends en bijbehorende risico’s die de financiële markten gaan beïnvloeden, om daarna haar toezichtagenda verder te kunnen ontwikkelen. Hier lees je meer over in 'Trendzicht'.
Als maatschappelijke organisatie wil de AFM een afspiegeling zijn van de samenleving en een werkgever waar iedereen zichzelf kan zijn en geaccepteerd wordt. Dit vanuit een gevarieerd team qua ervaring, achtergrond en expertise met de gemeenschappelijke motivatie om de taak van de AFM zo goed mogelijk uit te voeren. De AFM erkent het talent en potentieel van iedere medewerker en benut dit ook. Deze denkwijze zorgt ervoor dat de AFM met een zo breed mogelijke blik de uitdagingen als gedragstoezichthouder elke dag opnieuw tegemoet kan treden.
Benieuwd naar alle vacatures bij de AFM? Klik hier voor een compleet en actueel overzicht.
- Kantoor in Amsterdam
- 47% / 53%
- Mogelijkheid 2 dagen vanuit huis te werken
- Ruim 750 werknemers