Jurist bestuurlijke boetes
de AFM Amsterdam
Wat is vereist?
- Afgeronde juridische masteropleiding
- Minimaal 5 jaar werkervaring als jurist, bij voorkeur in een advies- of procespraktijk
- Gedegen ervaring met procesvoering en het schrijven van processtukken
- Affiniteit met bestuursrechtelijke handhaving, bestuursrecht en het financieel recht
- Scherp analytisch vermogen en het vermogen om complexere materie snel te verwerven en direct toe te passen
- Uitstekende beheersing van de Nederlandse taal, zowel in woord als geschrift
- Zorgvuldig, volhardend en verantwoordelijk
Wat krijg je?
- Een bruto jaarsalaris van minimaal €65.000 - en maximaal €90.000 op basis van een 36-urige werkweek (inclusief 13e maand en vakantiegeld). De uiteindelijke inschaling is onder meer afhankelijk van je kennis en ervaring
- 199,5 vakantie-uren per kalenderjaar (boven op je standaard wekelijkse roostervrije dag)
- Een laptop en een smartphone
- Uitgebreide trainings- en opleidingsmogelijkheden om jezelf zowel vakinhoudelijk als persoonlijk te blijven ontwikkelen
- Een volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer op basis van 2e klas
- Thuiswerkvergoeding voor de dagen waarop je vanuit huis werkt
- Een bijdrage voor een abonnement bij een sportschool
- Aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een fiets – en deviceregeling en een vergoeding voor de inrichting van je thuiswerkplek
Wat doe je?
- 40% Juridische analyses doen en boete-adviezen en boetebesluiten schrijven
- 30% Boetedossiers beoordelen
- 10% Intern overleg
- 10% Contact met externe partijen
- 10% Kennisdeling
Deze vacature is gemaakt op basis van gesprekken met medewerkers in de functie. Zo krijg jij een realistisch beeld van de baan.
Vacature
Als jurist bestuurlijke boetes adviseer je het bestuur van de AFM over het opleggen van bestuurlijke boetes. Een boetezaak wordt voorbereid door de betrokken toezichtafdelingen en kan gaan over allerlei (financieelrechtelijke) onderwerpen, van marktmisbruik en oneerlijke handelspraktijken tot het niet melden van belangrijke informatie. Op basis van het onderzoeksrapport, het dossier en de zienswijze van de mogelijk te beboeten partij vorm je een oordeel over de beboetbaarheid van de overtreding.
Je bestudeert de aangeleverde documenten en nodigt de desbetreffende partij uit om hoor en wederhoor in acht te nemen. Zo onderzoek je of het bewijs is geleverd, er procedurele waarborgen geschonden worden en of er twijfels zijn over de opportuniteit van beboeting. Als je concludeert dat er een boete moet worden opgelegd, bepaal je hoe hoog die boete moet zijn en of deze moet worden gepubliceerd. Bij een positief advies aan het bestuur schrijf je ook het boetebesluit, waar je de motivering voor je besluit van begin tot eind uitlegt.
Je bent onderdeel van team Boetes en Bedrijfsvoering, dat bestaat uit juristen die bestuurlijke boetes behandelen en juristen die adviseren over de interne bedrijfsvoering. Je behandelt een zaak meestal in duo’s en overlegt regelmatig met het team. Jullie rapporteren aan een manager.
Als je het leuk vindt om juridische zaken te analyseren, te discussiëren met collega’s en hierover lange stukken te schrijven, dan is dit een baan voor jou.
Werkweek
Op een leuke dag werk je geconcentreerd aan een boetebesluit. Ook heb je tijd om met je collega te discussiëren over een juridische vraag.
Op een matige dag lijkt er geen vooruitgang in het werk te zitten. Bijvoorbeeld omdat een dossier niet op orde is en je die moet terugsturen.
- 08:00
- 09:00
- 10:00
- 11:00
- 12:00
- 13:00
- 14:00
- 15:00
- 16:00
- 17:00
- 18:00
-
- Mails lezen en beantwoorden
- Teamlunch
- Weekstart
- Overleg met toezichthouder
- Juridisch dilemma bespreken met collega's
- Boetebesluit schrijven
- Boetedossiers beoordelen
-
- Mails lezen en beantwoorden
- Lunch
- Overleg met toezichthouder
- Vakkennis bijhouden
- Boetedossiers beoordelen
- Boetedossiers beoordelen
- Boeteoverleg
-
- Lunch
- Een-op-een met leidinggevende
- Mails lezen en beantwoorden
- Vakkennis bijhouden
- Overleg met toezichthouder
- Adviezen opstellen voor toezichthouders en bestuur
- Advies schrijven
-
- Lunch
- Vaktechnisch overleg
- Mails lezen en beantwoorden
- Vakkennis bijhouden
- Telefonisch overleg met advocaat
- Zienswijze met externe advocaten
- Boetebesluit schrijven
-
- Vrije dag
Voorbeeld uit de praktijk
Groeipad
Als het om de ontwikkeling van jouw talenten gaat, heb je zelf het roer in handen. Iedere medewerker bij de AFM is uniek en daarom werkt alleen een individuele aanpak. Je manager denkt met je mee over jouw doorgroeimogelijkheden.
Werken bij de AFM
De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten. De organisatie is gedragstoezichthouder van de gehele financiële marktsector. Iedere collega is gedreven om een substantiële bijdrage te leveren aan het verbeteren van de financiële sector. De AFM signaleert elk jaar de belangrijkste trends en bijbehorende risico’s die de financiële markten gaan beïnvloeden, om daarna haar toezichtagenda verder te kunnen ontwikkelen. Hier lees je meer over in 'Trendzicht'.
Als maatschappelijke organisatie wil de AFM een afspiegeling zijn van de samenleving en een werkgever waar iedereen zichzelf kan zijn en geaccepteerd wordt. Dit vanuit een gevarieerd team qua ervaring, achtergrond en expertise met de gemeenschappelijke motivatie om de taak van de AFM zo goed mogelijk uit te voeren. De AFM erkent het talent en potentieel van iedere medewerker en benut dit ook. Deze denkwijze zorgt ervoor dat de AFM met een zo breed mogelijke blik de uitdagingen als gedragstoezichthouder elke dag opnieuw tegemoet kan treden.
Benieuwd naar alle vacatures bij de AFM? Klik hier voor een compleet en actueel overzicht.
- Kantoor in Amsterdam
- 47% / 53%
- Mogelijkheid 2 dagen vanuit huis te werken
- Ruim 800 werknemers