Waarom ervaring niet het enige is dat telt
‘Minimaal X jaar ervaring’ is een van de standaard bullet points in veel vacatures. Een harde eis waar vooral starters tegenaan lopen. Hoe kun je immers ervaring opdoen als je ervaring nodig hebt? Veel organisaties willen liever geen ‘groentjes’ aannemen, maar toch kunnen zij je (positief) verrassen.
1) ‘Hire for attitude, train for skill’
Waarom bepaalde werknemers snel vertrekken bij organisaties? Grote kans dat ze steeds minder gemotiveerd zijn. Daarom is het goed om meer aandacht te besteden aan de intrinsieke motivatie van kandidaten om te solliciteren. Natuurlijk vragen vrijwel alle recruiters waaróm kandidaten solliciteren, maar vaak wordt ervaring uiteindelijk belangrijker gevonden. In ieder geval een belangrijkere reden om een kandidaat uit te nodigen voor een gesprek.
Maar: al doende leert men. Uiteraard is het voor bepaalde functies handig – soms zelfs noodzakelijk – om bepaalde vaardigheden te beheersen. Toch kan een leergierig iemand met de juiste instelling deze vaardigheden ook (relatief) snel onder de knie krijgen. Bovendien veranderen industrieën, technologieën en werkvelden tegenwoordig in een snel tempo. Dit betekent dat kandidaten met ervaring uiteindelijk dezelfde ‘nieuwe’ ervaring moeten opdoen als kandidaten die dit niet hebben.
Als je kandidaten aanneemt die niet het perfecte cv hebben voor de functie, maar wél heel graag willen leren, dan is de kans kleiner dat ze ontslag nemen vanwege een motivatie-afname. Dit maakt je organisatie niet alleen toekomstbestendig, maar dit bespaart je ook tijd, geld en frustratie.
2) Ervaring is geen garantie voor succes
Het ‘gevaar’ bij ervaren werknemers is dat je vastgeroeste patronen lastig uit hun systemen krijgt. Hierdoor kan het inwerkproces twee keer zo lang duren: je moet nieuwe taken aanleren en oude gewoontes en werkwijzen afleren. Bij iemand zonder ervaring is dit laatste niet nodig, omdat je iemand nog makkelijker kunt ‘kneden’. Bovendien kunnen onervaren kandidaten zich sneller en makkelijker aanpassen aan een bedrijfscultuur.
Daarnaast is het belangrijk dat werknemers tegenwoordig flexibel zijn en goed met veranderingen kunnen omgaan. De behoeftes van organisaties, stakeholders en klanten wisselen voortdurend, zeker als je kijkt naar de toegenomen onzekerheid als gevolg van de coronacrisis. Daarom is het belangrijk om je focus en visie hierop toe te spitsen als werknemer. Als deze nog niet ‘vastgeroest’ is, gaat dat makkelijker.
Bovendien zegt ervaring niet altijd iets over de geleverde kwaliteit van het eerdere werk. Iemand kan gerust twee jaar ergens hebben gewerkt, maar wie zegt dat hij of zij dat werk ook goed deed? Of in ieder geval goed genoeg om – zonder al te veel obstakels – een andere functie in te rollen?
3) Onervaren kandidaten kosten minder
Kandidaten met ervaring zijn gewend aan bepaalde beloningen in de vorm van salarissen, bonussen en/of trainingen. Onervaren kandidaten zijn nieuw in het werkveld en zijn zich hier bewust van, waardoor hun verwachtingen - bijvoorbeeld van het salaris - relatief laag zijn. Dit betekent dat je ze als werkgever een minder hoog salaris kan en mag aanbieden. Uiteraard neemt dit salaris toe naarmate de persoon groeit in zijn of haar functie.
4) Onervaren kandidaten zorgen voor innovatie
Ervaren werknemers kunnen voor een frisse blik zorgen binnen je organisatie, juist omdat ze al van alles hebben meegemaakt. Toch bestaat er een kans dat ze over veel zaken ooit al hebben nagedacht en hierdoor mogelijk een tunnelvisie hebben ontwikkeld. Hierdoor kan het gebeuren dat ze eerder in beperkingen of bepaalde verwachtingspatronen denken, en minder in mogelijkheden.
Er ligt nogal wat innovatiedruk op de schouders van organisaties, dus niets fijner dan een werknemer die in nieuwe mogelijkheden denkt. De kans is groot dat onervaren kandidaten eerder risico’s nemen, omdat ze (nog) geen bepaald angstniveau hebben ontwikkeld als het gaat om businessmogelijkheden. Dit zorgt ervoor dat bestaande werkroutines en -praktijken aan de kaak worden gesteld. En dat creëert weer innovatie en efficiëntie: vaak precies hetgeen waarnaar organisaties zoeken.
5) Je bent klaar voor de toekomst
Onervaren kandidaten zijn noodzakelijk voor duurzaam talentmanagement. Je hebt ze simpelweg nodig om je personeelsbestand toekomstbestendig te maken. Tel hier de toenemende vergrijzing bij op, en je realiseert al snel dat het goed is om kandidaten aan te nemen die net uit de collegebank, een andere baan of een andere branche komen. Je weet immers maar nooit of diegene de ruwe diamant is die jouw organisatie nodig heeft. Bovendien kun je deze onervaren werknemer koppelen aan een ervaren werknemer, zodat ze het beste in elkaar naar boven halen. Win-win!