Zijn jullie klaar voor Google for Jobs?
Na lang wachten en de nodige speculaties is het zover: Google for Jobs wordt officieel getest in Nederland. Als jullie vacatures nog niet geoptimaliseerd zijn, dan is het nu echt de hoogste tijd.
In dit artikel
Hoe werkt Google eigenlijk?
Google is opgericht om mensen te helpen bij het vinden van waardevolle websites. Initieel was de zoekfunctionaliteit van Google zo ingesteld dat een website met duizenden linkjes hoger in het resultatenoverzicht kwam te staan dan een website met enkele links, omdat die eerste logischerwijs waardevoller zou zijn.
De manier waarop Google websites een ranking geeft, is constant in beweging. Google streeft naar relevantie. Hoe relevanter de resultaten, hoe gelukkiger de gebruikers (én klanten, die Google betalen voor advertentieruimte). Google wil helpen om door de bomen het bos te zien. Bedrijven gebruiken sinds jaar en dag slimme trucs om hoog in Google's zoekresultaten te komen. Zo had Ikea de namen van hun producten gebaseerd op de meest gezochte Google termen.
Google is echter niet van gisteren. In 2020 zijn veel van dit soort trucs niet meer effectief. Het is noodzakelijk geworden om écht relevante content te creëren. Content is king. Maar hoe weet Google of de gebruiker een pagina relevant vindt? Google meet alles en weet dus wat de engagement en conversie zijn, en daarop wordt een pagina beloond of afgerekend.
Wat is Google for Jobs?
Google for Jobs moet ervoor zorgen dat het makkelijker wordt om relevante vacatures te vinden. Google heeft al iets vergelijkbaars gelanceerd voor online winkelen. Net als bij Google shopping krijgt de gebruiker een overzicht (oftewel: widget) met vacatures te zien. Door deze widget zullen 'organische' resultaten (nog) minder prominent aanwezig zijn. Vacatures van jobboards en werkenbij-sites worden in de resultaten meegenomen. Vanuit dit nieuwe vacature-overzicht, kunnen zoekopdrachten worden verfijnd met filters, en kun je vacatures vergelijken en resultaten evalueren. Wanneer je solliciteert kom je direct bij de website waar de vacature oorspronkelijk is geüpload.
Wat is de impact van deze nieuwe functionaliteit?
Goed gevonden worden in Google kan op twee manieren: betaald en onbetaald. De betaalde manier lijkt ongewijzigd te blijven. Wie Google Ads inkoopt, zorgt ervoor dat zijn resultaat boven de organische (dus onbetaalde) resultaten komt, en betaalt per klik. De onbetaalde manier verandert wel degelijk. Organische resultaten worden in de zoekresultaten naar onderen (of zelfs naar de volgende pagina's) verdrongen, door de widget van Google for Jobs.
Google for Jobs werkt anders dan de standaard zoekmachine. Om zichtbaar te zijn, zul je aan de eisen van Google moeten voldoen. De eerste stap is om aan je aan de richtlijnen van structured data te houden. Dat is informatie die volgens Google niet mag ontbreken in de vacature omdat dit voor werkzoekenden essentiële informatie is. De tweede stap is minder gemakkelijk, namelijk zorgen voor relevante content.
Hoe worden vacatures geïndexeerd in Google for Jobs?
De vereiste structured data informatie kan aan de voorkant of achterkant van de vacaturepagina toegevoegd worden, wat betekent dat de informatie voor de bezoeker van de vacaturepagina niet zichtbaar hoeft te zijn. Het gaat erom dat Google het kan lezen, zodat deze informatie in Google for Jobs zichtbaar wordt. Wanneer de pagina niet voldoet aan deze eisen, indexeert Google de vacature niet in Google for Jobs. Het gaat om:
- De functietitel;
- De bedrijfsnaam,
- De locatie;
- Het exacte adres;
- De datum van vacatureplaatsing.
Via de gratis Google Testing Tool kun je controleren of deze structured data compleet en correct is toegevoegd in jullie vacatures. Deze stap is met wat technische hulp relatief snel gemaakt. Hiermee is de kous nog niet af, want je wil zo goed mogelijk gevonden worden.
Hoe kom je hoog in de ranking?
Wanneer je voldoet aan de eisen van structured data, betekent dat niet dat je bovenaan komt in Google for Jobs. Daar is meer voor nodig. De vacature content is hierbij essentieel. Hoe relevanter de content, hoe hoger je in de resultaten komt. Google meet dit op basis van het gedrag van bezoekers van jouw pagina. Het gaat hier ook om engagement en conversie. De betrokkenheid van een bezoeker is bijvoorbeeld hoog als deze veel langer dan gemiddeld op de vacaturepagina actief is. De conversie van het Google for Jobs overzicht naar de vacature en van de vacature naar het solliciteer formulier, zeggen wat over de relevantie. Wie doorklikt, is meestal geïnteresseerd.
Hier een paar tips om de vacature zo relevant mogelijk te maken:
- Zorg voor een herkenbare functietitel. Dus vermijd bijzondere functietitels zoals "Sales Ninja";
- Zet de functietitel ook in de eerste zin van de vacaturetekst;
- Zorg dat de teksten concreet zijn. Gebruik geen holle termen of bedrijfsjargon;
- Ook een correcte spelling is benoemd door Google als ranking factor;
- Zorg dat bezoekers verder willen lezen. Maak het aansprekend. Hoe vaker wordt doorgeklikt, hoe hoger de ranking;
- Behoud werkzoekenden op de pagina door deze visueel te maken. Hoe langer op de pagina, hoe hoger de ranking;
- Werk met synoniemen. Wanneer een pagina te vol staat met dezelfde woorden, straft Google je;
- Wees eerlijk. Het salaris wordt als zeer belangrijke ranking factor genoemd.
Het salaris is een belangrijk en kenmerkend onderdeel. Wat is voor een werkzoekende immers relevanter om te weten dan het salaris? Wanneer je het salaris niet benoemt in de vacature, zal Google vergelijkbare vacatures evalueren en op basis daarvan een inschatting van het salaris maken. Je kunt dus beter meteen laten zien wat het salaris wordt voordat Google een verkeerde inschatting maakt.
Uit een seminar van Monsterboard blijkt dat 90% van de Nederlandse recruiters en HR-medewerkers, Google for Jobs ziet als een kans. Wij geloven daar ook in. Grijp deze kans om jullie vacatures écht relevant te maken. Mocht Google for Jobs dan toch niet komen of minder impact gaan maken dan verwacht, dan winnen jullie alsnog. Want relevantie is wat werkzoekers willen.