Dit gaat er in 2022 op de arbeidsmarkt gebeuren
Op dit moment zijn er meer vacatures dan werkzoekenden, en dat is al 50 jaar niet meer het geval geweest. En dat heeft invloed op de arbeidsmarkt, zeker in combinatie met corona. Wat kunnen we verwachten in 2022?
- Veel keuze voor werknemers
De ‘Great Resignation’, ook wel de ‘Big Quit’ genoemd, is een trend waarbij werknemers vrijwillig van baan switchen. De term ontstond in juli 2021, maar is nog steeds actueel. Door de coronacrisis hadden werknemers tijd om na te denken wie ze zijn, wat ze willen en waar ze voldoening en uitdaging uit halen, zowel tijdens als buiten werktijd. Zo liet HR-bureau Persiono zien dat zo’n 46% van de Nederlandse werknemers het komende half jaar de intentie heeft om van baan te veranderen. Het resultaat: werkgevers hebben meer vacatures die ze moeten invullen. En dit gaat lastiger worden, aangezien werknemers steeds kritischer zijn tijdens hun zoektocht naar de baan. Het gaat vooral om millenials en generatie Z; hier lees je meer over hoe je hen het beste kunt bereiken.
- Hybride werken wordt de standaard
Twee jaar geleden werd er gemiddeld vier uur per week thuisgewerkt. Ondertussen is thuiswerken niet weg te denken uit de arbeidsmarktcultuur, en dit thuiswerkgedrag zal ook na de coronacrisis aanhouden. Een studie van McKinsey toont aan dat werknemers minimaal twee dagen thuis willen blijven werken. Thuiswerken geeft vrijheid en maakt werknemers zo'n 13 procent productiever. Bovendien verwachten werknemers dat werkgevers hierin meegaan, bijvoorbeeld door een thuiswerkregeling aan te bieden. De studie van McKinsey laat echter zien dat thuiswerken ook nadelen met zich meebrengt, zoals het gevoel hebben er niet bij te horen, meer afleiding en de vervagende grens tussen werk en privé. Daarnaast brengt op kantoor werken voordelen met zich mee, zoals betere apparatuur, een andere omgeving en directe hulp van collega's. De oplossing voor deze verschillende voor- en nadelen: een hybride werkmodel waarbij deels thuis en deels op kantoor wordt gewerkt.
- Soft skills worden belangrijker
Tegenwoordig gaat het niet meer om de persoon met de meest uitgebreide cv of de langste waslijst met diploma’s, maar om de persoon met de juiste soft skills. Oftewel: persoonlijke eigenschappen die matchen met de bedrijfscultuur van een organisatie. Denk aan creativiteit, leiderschap, discipline, organisatiesensitiviteit en aanpassingsvermogen. Deze skills zijn tot op zekere hoogte te trainen, maar worden grotendeels bepaald door hoe een persoon in elkaar zit en het liefst werkt. Het is makkelijker om iemand een cursus van een specifiek softwareprogramma te laten volgen, dan iemand een soft skill zoals creativiteit aan te leren. Bovendien blijkt uit onderzoek dat 75% van het succes in een baan afhangt van in hoeverre de vereiste soft skills ontwikkeld zijn. Ook laat een LinkedIn-studie zien dat 57% van de werkgevers meer waarde hecht aan een werknemer met de juiste soft skills dan aan een werknemer met de juiste diploma's. Bereidheid om een bepaald certificaat of diploma te behalen tijdens de proefperiode, is voor veel werkgevers meer dan genoeg.
- Meer aandacht voor inclusiviteit
Zich gewaardeerd en geaccepteerd voelen wordt steeds belangrijker voor werknemers. Sterker nog: onderzoek van Glassdoor laat zien dat 76% van de werkzoekenden diversiteit belangrijk vindt tijdens de zoektocht naar een baan. Veel organisaties spelen hier al op in: allerlei soorten managers schieten als paddenstoelen uit de grond en ook banen zoals de Chief Happiness Officer zijn geen uitzondering meer. Daarnaast wordt DE&I (Diversity, Equity & Inclusion) een steeds belangrijker begrip binnen organisaties, zodat alle werknemers zich gehoord en gezien voelen. En dit levert de werkgever ook weer een groot voordeel op: toegenomen productiviteit. Een ander onderzoek van Glassdoor laat zien dat meer dan de helft van de werknemers van mening is dat dit beter kan bij zijn of haar werkgever. Zij zijn immers een belangrijk onderdeel van het employer brand. De eerste stap hierin is het aanpassen van je vacatureteksten door inclusief te schrijven, waardoor de kans groter is dat je een diverser aanbod van sollicitanten krijgt.